Ilmari

Päivitetty 8.5.2024

Perheemme 4-vuotias Ilmari-koira on vailla uutta kotia. Ilmari on puoliksi ranskanbulldoggi, puoliksi yorkshirenterrieri. Ilmari on noin 5 kiloinen aktiivinen, miellyttämisenhaluinen ja läheisyydenkipeä pikkuterrieri. Ilmarin suurin aarre on pallo ja parasta ulkona ovat kepit ja juokseminen. Erityisesti kepin perässä juokseminen. Sitä Ilmari tekisi loputtomiin. Pallokin käy.

Olemme kevään mittaan tulleet siihen tulokseen, että joudumme etsimään Ilmarille uuden kodin. Meille syntyi tammikuun alussa vauva ja voimavaramme eivät riitä koko paletin hallitsemiseen. Ilmarin vauhdikkuus sekä ulkoilutukseen liittyvät haasteet ovat muodostuneet liian kuormittaviksi tässä uudessa arjessa. Meillä on kaksi koiraa, Ilmarin lisäksi kesäkuussa 6 vuotta täyttävä Ukko. Luonteeltaan koirat ovat kuin yö ja päivä. 

Ilmari on perusluonteeltaan utelias, miellyttämisenhaluinen ja aktiivinen. Se on koiristamme se, joka kulkee aina perässä, nousee sohvalta, kun mekin nousemme ja on aina tulossa syliin tai hakee leikkiin. Miellyttämisenhalustaan johtuen Ilmari on myös hyvin tottelevainen ja lojaali.  Yönsä Ilmari nukkuu useimmiten mieheni kainalossa. Ilmari on onnellisimmillaan, kun olemme kesäisin mökillämme Hankasalmella, jossa saa olla vapaana ja kantaa keppejä pitkin pihaa ja nauttia auringosta kaikessa rauhassa. 

Haasteet liittyvät arkeemme kotona kaupungissa. Asumme omakotitalossa Jyväskylän Palokassa. Asuinalueellamme asuu paljon lapsiperheitä ja näin ollen vilinää ja vilskettä riittää. Tämän kanssa Ilmarilla on hankaluuksia. Lisäksi ongelmia tuottaa toiset koirat. Ilmari kulkee hihnassa nätisti, mutta muut koirat sekä yllättävät ja oudot asiat aiheuttavat murinaa, hyökkimistä ja rähinää. Yllättävä asia voi olla ohi ajava pyörä, naapurin pihassa vesilätäkön ylle kumartunut 4-vuotias tai pikkukoululaiset, jotka opettelevat kääntöpaikalla skeittaamaan. Oikeastaan mikä tahansa normaalista poikkeava voi olla triggeri uhoamiselle. Pohjimmiltaan uskon ongelmien johtuvan pelosta ja epävarmuudesta. 

Ongelmat ovat alkaneet oikeastaan vasta muutettuamme Jyväskylään ja omakotitaloon. Muutiimme tänne Helsingistä reilu 2 ja puoli vuotta sitten. Helsingissä asuimme kerrostalossa ja kävimme päivittäin läheisessä koirapuistossa. Silloin vastaavia ongelmia ei ollut. Ainoastaan ohitustilanteet hihnassa menivät haukkumiseksi.

Ongelmat olisivat varmasti kitkettävissä tai ainakin huomattavasti vähennettävissä riittävillä resursseilla, joita meillä ei valitettavasti ole. Ongelmallista tilanteessamme on myös se, että meillä on kaksi koiraa, emmekä näin ollen ole onnistuneet puuttumaan Ilmarin haasteisiin riittävästi. Kun koiria ulkoiluttaa erikseen, on Ilmarin kanssa helpompaa ja ongelmatilanteet on huomattavasti helpompi saada katkeamaan. Kun ulkoilemme molempien koirien kanssa, yhtyy Ukko (joka itsekseen ei rähise ikinä kenellekään) mukaan rähinään, ja silloin Ilmarin rähinää on enää mahdoton saada katkeamaan. Mutta valitettavasti koiria ei ole useinkaan mahdollista ulkoiluttaa erikseen.

Ovikellolle ja ulko-ovellemme johtavien porataiden töminällle Ilmari haukkuu ja vieraiden tullessa sisälle haukku jatkuu. Ilmari toivottaa vieraat tervetulleeksi hyvin intensiivisesti pyörien ympärillä, hyppien ja haukkuen, mutta aggressiivinen Ilmari ei vieraille ole. Säntäilyä ja häsläystä jatkuu jonkun aikaa, mutta vieraiden ollessa pidempään Ilmari rauhoittuu olemaan ja pötköttelemään. Varmuuden vuoksi kuitenkin laitamme Ilmarin omaan rauhoittumistilaan kodinhoitohuoneeseen, kun saamme pieniä leikki-ikäisiä vieraita. Osittain siksi, että Ilmari on hyvin intensiivinen tapaus ja hyppää syliin ja törmää juostessaan päin ja tämä voi pienelle ihmiselle olla kova tälli. Toisaalta myös siksi, että varmistamme sen, ettei mikään yllättävä saa Ilmaria provosoitumaan, vaikka rähinäongelmat ovat toistaiseksi liittyneet ainoastaan ulkoilutilanteisiin ja ulkouolisiin ”uhkiin”. 

Koti- ja mökkioloissa Ilmari on aivan mieletön koira ja juuri kaikkea sitä, mitä koiralta ihminen kaipaa. Ilmari on seurallinen, kiinnostunut ja vastavuoroinen. Ilmari hakee kontaktia ja on aina paikalla, kun jotain tapahtuu tai häntä kutsuu. Ilmari tottelee, kun mökillä pyydetään tulemaan ulkoa sisälle ja hypppää kuuliaisesti autoon, kun on aika lähteä, vaikka Ilmarin mielestä olisikin kivempi jäädä. Ilmari on valloittava tyyppi, joka ansaitsisi sellaisen kodin, jossa se pääsisi olemaan omalla mukavuusalueellaan, ja jossa olisi tarjota riittävät resurssit Ilmarin tarpeet huomioiden.

Yhteydenotot 0404121881